Κάποιοι μικροί κάποτε είπαν....[Κωνσταντίνας Μούτσιου]

Γενναιοδωρία είναι να δίνεις περισσότερα από αυτά που μπορείς. Υπερηφάνεια είναι να παίρνεις λιγότερα από αυτά που χρειάζεσαι.
 Χαλίλ Γκιμπράν
(Λιβανοαμερικανός ποιητής – φιλόσοφος)

Τι υπέροχος που θα ‘ταν ο κόσμος αν δεν πεινούσε, δεν κρύωνε κανένας, και δεν υπήρχαν δυνατοί κι αδύνατοι, έχοντες και … αντέχοντες. Άνθρωποι που τους επιτρέπεται να έχουν οικογένεια, ζωή, μέλλον,… εγωισμό, και άνθρωποι που αναγκάζονται να τα απαρνηθούν.  
«Δεν δίνεις απ’ το περίσσευμά σου, αλλά απ’ το υστέρημά σου», λέγεται αλλά μάλλον το θέμα στην εποχή μας είναι να … ΔΙΝΕΙΣ.
Προσφορά, δοτικότητα, ελεημοσύνη, δωρεά, ευσπλαχνία, φιλανθρωπία ευεργεσία, συνεισφορά…  Ένα σωρό λέξεις για να περιγράψουν αυτό το υπέροχο συναίσθημα του ανθρώπου για βοήθεια προς τον συνάνθρωπό του.   
Ποια όμως είναι η λέξη που μιλά για αυτόν που είναι στην ανάγκη να τη δεχτεί;
Και ποιος αποφασίζει σε τούτη τη ζωή ποιος θα ΄ναι ο ευεργετημένος και ποιος ο ζητιάνος;
Ποιος και με τι κριτήρια μοιράζει προβλήματα και παίζει με τη διάθεση του ενός να είναι ελεήμων και τον εγωισμό του άλλου να τη δέχεται;
Σαν κάποιος από ψηλά να κροτάλισε στα χέρια του πετρούλες και να τις πέταξε πάνω μας. Κάπου έπεσαν μεγαλύτερες, κάπου μικρότερες. Όλοι όμως δεχτήκαμε αυτή τη… «βροχή μετεωριτών», μη γελιόμαστε.
Δοκιμασία είναι για όλους μας.
Αυτοί που δεν έχουν, ψάχνουν μες το ματαιόδοξο πλήθος να βρουν λίγη ανθρωπιά και ενίοτε η ανάγκη τους κάνει άδικους ή αγνώμονες.
Απ’ την άλλη, αυτοί που έχουν και μπορούν, δεν μπαίνουν στον κόπο, ή δεν τους απασχολεί. Έχουν μάθει να ζουν κάπως. Πώς να ζήσουν με λιγότερα; Αδιανόητο! Η ανέχεια κι η δυστυχία του διπλανού, δεν μπορεί να διαπεράσει τον κόσμο τους.
Το σίγουρο πάντως είναι πως …
Φτώχια υπάρχει όχι γιατί πεινάνε οι πολλοί,
αλλά επειδή δεν χορταίνουν οι λίγοι.

                                                                  Κωνσταντίνα  Μούτσιου
                                                   (Αυτή, της διπλανής σου πόρτας. Ξέρεις…)

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.