Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια, του Νικήτα Καυκιού


Η τέχνη της επικοινωνίας

Σχόλια :

Παρακολούθησα την ομιλία του Νικήτα Καυκιού, στο Κέντρο Νεότητος- Σχολή Γονέων στην Αίγινα που έλαβε μέρος στις 20/10/2013. Ο κ. Καυκιός είναι ψυχολόγος, με μεγάλη εμπειρία και ασκεί το επάγγελμά του κάτω από ορθόδοξη πνευματική σκοπιά. Η ομιλία κράτησε περίπου 40' και ύστερα ακολούθησε συζήτηση.

Ενώ όλη του η ομιλία ήταν αξιοσημείωτη και πολύ ενδιαφέρουσα, κάποια στοιχεία ξεχώρισαν σαν βασικός κορμός του όλου νοήματος. Για να είναι επιτυχημένη η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, πρέπει ο κάθε ένας να ακολουθεί τα 3 ''Α'': Άκου, Αγάπα, Αποδέξου. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχόμαστε τον άλλο όπως είναι και να τον σεβόμαστε και τον αγαπάμε ακριβώς γι' αυτό. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα και εξέλιξη στις σχέσεις μας.

Αντίστοιχα, προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας πρέπει να βάζουμε όρια στον άλλο και να λέμε το όχι ή να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, χωρίς να ταραζόμαστε και να αναστατωνόμαστε. Ακόμα, δηλαδή, το όχι και το μη να το λέμε με αγάπη. Τον θυμό μας, επίσης, πρέπει ναι μεν να τον εκφράζουμε, γιατί αν δεν τον κάνουμε, η έκρηξη θα είναι αναπόφευκτη, αλλά χρειάζεται να το κάνουμε με γλυκύτητα και όχι με ένταση. Γενικότα, ο ομιλητής τονίζει ότι καλό θα ήταν για να υπάρχει μια υγιής σχέση μεταξύ ζευγαριού, γονιών και παιδιών να μην υπάρχουν προσδοκίες (απαιτήσεις ίσως σωστότερο) για το πώς θα έπρεπε να είναι οι σχέσεις ή οι άνθρωποι. Αλλά προτείνει να συμφιλιωθούμε με την ροή των πραγμάτων και να αγκαλιάσουμε τα πράγματα γι' αυτό που είναι. ''Να χάσουμε τον έλεγχο'' με την έννοια του να απαγκιστρωθούμε από τις προσωπικές μας καταναγκαστικές επιθυμίες για να ορίζουμε τα πράγματα και τους ανθρώπους. Σκοπός του γάμου είναι να μην εξουθενώνεται το κάθε πρόσωπο, να μην εξαντλείται σε εντάσεις και διαμάχες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να φτάνει στο άλλο άκρο και να αγιοποιείται καταναγκαστικά, αποφεύγοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Μια πολύ ωραία απάντηση δόθηκε σχετικά με την ενοχή. Ο ομιλητής είπε πως αν η ενοχή είναι δυσλειτουργική και δεν βοηθάει τον άνθρωπο να κάνει κάτι καλύτερο, τότε πρέπει να αποφεύγεται. Η ενοχή όμως είναι ευεργετική, όταν οδηγεί το άτομο σε μετάνοια κι έπειτα σε προσευχή, αγάπη και χαρά. Κι αυτό είναι κάτι που κατόρθωσαν οι άγιοι, οι οποίοι ταπεινώθηκαν με ειλικρίνεια, μετανόησαν και αυτό τους οδήγησε εις δόξαν Κυρίου.

Θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική ομιλία για ένα κοινωνικό θέμα που μας απασχολεί όλους. Ιδίως στις μέρες μας που η έλλειψη επικοινωνίας οδηγεί πολλά ζευγάρια σε διαζύγια ή πολλές σχέσεις γονιών-παιδιών έρχονται σε ρήξη. Η οπτική του ομιλητή περνούσε μέσα από την ορθόδοξη πνευματική ψυχοθεραπεία και μέσα από την ελευθερία που διέπει την Ορθοδοξία έδινε λύση στο πρόβλημα: Ακούω, Αγαπώ, Αποδέχομαι.

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.