Η πρώτη επαφή"1994 π.Χ. Εγώ στον κόσμο μου!Σινεμά,το " Μπλέ " του Κισλόφσκι.Μιά ιστορία αγάπης ενός ζεύγους υψηλά ισταμένου στην ΕΕ.Στους υπότιτλους,καθώς ετοιμαζόμαστε να φύγουμε, ακούγεται μια ωραία μελωδία!Ρίχνω μια ματιά στην οθόνη και βλέπω τους πρώτους στίχους από τον Υμνο στην αγάπη του Απ.Παύλου! Ξανακάθομαι στην καρέκλα μου,εκστασιασμένη! Κάτσε,λέω στον συνοδό μου.Κάτσε,κοίτα,κοίτα!Τι λόγια!!! Πω πω!! Ολη νύχτα είχα να κάνω μ'αυτά τά λόγια και αγωνιούσα πού θα τα βρώ!Είπαμε,πρό Χριστού.
Την άλλη μέρα πρωί πρωί αγόρασα το CD με το soundtrack της ταινίας!Το άκουγα και γαλήνευα,το έβαζα στους φίλους μου και το άκουγαν για να τους φεύγει η στενοχώρια,κι εκείνοι σε δικούς τους φίλους!Το δίδαξα στους μαθητές μου!Το χρησιμοποίησα,μάλιστα και σε μία διδασκαλία για την Ελληνική γλώσσα σε ένα συνέδριο με Ευρωπαίους καθηγητές!
Αφού πήρα το CD τρέχω στον Αντώνη τον Σταυρόπουλο,τον θεολόγο του σχολείου,ρωτώντας αγωνιωδώς,αν έχει υπ'όψιν του,κάποιο καταπληκτικό κείμενο του Απ.Παύλου που μιλάει υπέροχα για την αγάπη,και που και πως μπορώ να το βρώ! Χαμογελάει ο Αντώνης και μου λέει."Το μόνο εύκολο!Στην Καινή Διαθήκη!" Και που είναι και που θα ψάξω....Τέλος πάντων φωτοτύπησε ο άνθρωπος το συγκεκριμένο κεφάλαιο και μου το'δωσε!Και το΄κανα ευαγγέλιο!

'Ετσι με τράβηξε ο Θεός κοντά Του!!Και θα Τον ευγνωμονώ πάντα γι αυτό!
Στην Αγγλία,στο Πανεπιστήμιο που ήμουν έκανα μιά μικρή διάλεξη για την ορολογία των λέξεων σε ένα συνέδριο με διάφορους Ευρωπαίους καθηγητές. Εκεί απέδειξα επιστημονικά ότι ο Υμνος στην αγάπη του Απ.Παύλου ήταν ο τελειότερος και αρτιότερος ορισμός για την αγάπη!! Αποσβολωμένοι οι καθηγητές μου και οι υπόλοιποι, βγήκαν έξω,χωρίς να μου πουν κουβέντα! Ρώτησα έναν καθηγητή μου,τον αυστηρότερο!"Μήπως έκανα κάποιο λάθος;" Οχι ψέλλισε.Ηταν άρτιο επιστημονικά!

Παρ'όλα αυτά έγινε το θέμα συζήτησης στο διάλειμμα, στο καφέ! Ολοι με τις φωτοτυπίες στο χέρι συζητούσαν περί αγάπης!Τους είχα δώσει κι όλα τα παράγωγα.Οπως τα τραπέζια αγάπης κλπ.
Ετσι,με πήρε και με σήκωσε στην Αγγλία και κατάλαβα πολύ καλά ότι άλλου είδους Χριστιανοί ήταν οι Προτεστάντες!

Από τότε με τον Απόστολο Παύλο είμαστε αδελφοποιητοί! Με βοήθησε πάρα πολύ να τελειώσω την διατριβή μου και σε πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος να ειπωθούν!
Οταν επέστρεψα στην Ελλάδα,σε μία από τις επισκέψεις μου στο μοναστήρι της Παναγίας της Ελευθερώτριας στην Ζάκυνθο,μία μοναχή μου έβαλε να ακούσω την βυζαντινή μελωδία του Υμνου Της Αγάπης! Ξέσπασα σε κλάμματα!Αυτό ήταν!Ο λόγος και το μέλος!Δεν συγκρίνονταν με τίποτα οι δύο μελωδίες!Ενοιωσα πολύ περήφανη,ευτυχισμένη και ευλογημένη που ήμουν Ελληνίδα Χριστιανή Ορθόδοξη! Για για άλλη μιά φορά δόξασα τον Θεό όχι μόνο που με φώτισε,αλλά και που με φώτισε να καταλάβω ότι με φωτίζει!" 

 

Αναστασία Κανελλάκη

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.