ΑνάΜεσα [Μαρίας Παπαθανασίου]

Oλες αυτές τις μέρες ζω μνήμες από το παρελθόν. Μνήμες θανάτου..με αφορμή τόσο θάνατο που έχει απλωθεί παντού.

Δεν ξέρω αν γίνονταν και παλιά τόσα δεινά, ή δεν τα μαθαίναμε τόσο γρήγορα. Εδώ και δυο μήνες που είμαι μακριά, νιώθω πως ανακάλυψα έναν καινούριο κόσμο..έναν κόσμο μίσους, αλληλοσπάραξης, κατάντιας, αλαζονείας, απληστίας, μπορεί και λίγο ενδιαφέροντος-πιο πολύ μάλλον απο τον φόβο του 'Παναγία μου μακριά από μας'.

Σαν καταιγίδα ισχυρή που..καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της..βίαια και απάνθρωπα, έτσι και τα άσχημα εξαπλώνονται. Σαν καταιγίδα..με φοβερές βροντές μοιάζουν το άκουσμα των ειδήσεων, σαν αστραπές που σκίζουν τον ουρανό τα δημοσιεύματα που διαβάζουμε.

Όμως θέλω να αντισταθώ, να σωθώ. Πνίγομαι, νομίζω είμαι σε λάθος δρόμο, αμφιβάλλω, πικραίνομαι, επαναστατώ, αντιδρώ. Δεν με αφήνει αδιάφορη, όχι, μα ούτε και φοβισμένη. Αποκαρδιωμένη και ανήσυχη. Λυπημένη και ανήμπορη να βοηθήσω τον συνάνθρωπό μου. Τουλάχιστον μπορώ να τον αφυπνίσω σκέφτηκα.. αν.. αν εγώ συνεχίσω τον Αγώνα μου.

Ναι είναι το μόνο που μπορώ να κάνω.
'Δεν ήρθα στην Γη για να συμβιβαστώ

ήρθα για να κρατήσω ψηλά το Φως μου

ανεξάρτητα απ' ότι θα κάνει ο υπόλοιπος κόσμος

είμαι το Γέλιο του Θεού

και θα κάνω τα πάντα να κρατηθώ στην Αρετή'

Jenny Philips
Έτσι νιώθω ακριβώς..πολύτιμα λόγια που ανακάλυψα μόλις σήμερα.

Απόψε εδώ στο Μόντρεαλ σε ένα στούντιο παρουσιάζω το σόλο μου 'Ανάμεσα'.

Κι όλο σκεφτόμουν..τι έχω να πω εγώ στην άλλη άκρη του κόσμου; Ισως πρέπει να σιωπήσω, εδώ δεν ασχολουνται με τέτοια ευαίσθητα θέματα-θρησκεία, πίστη, εσωτερική πάλη. Μπορεί να είμαι και η παλαβή του χωριού που θίγω ένα τετοιο θέμα. Ίσως όμως να αξίζει να ειπωθεί κι αυτή η ιστορία.

Αυτη η δουλειά έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2011, βασισμένη στην έρευνά μου για το πως μπορείς να συναναστρέφεσαι με διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικό χρόνο, με διαφορετικές συνθήκες και να καταφέρνεις να συνεργαστείς. Αυτό που όλοι κάνουν στις νορμάλ δουλειές τους κάθε μέρα. Δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο. Όμως εδώ υπάρχει μια διαφορά..τα 'έβαλα' με τον χαρακτήρα..την προσωπικότητα, τα απωθημένα. Ρίσκαρα την ηρεμία μου, τον ύπνο μου, την ψυχολογία μου. Πέρασα από όλες τις φάσεις..τις δικές μου αλλά και των άλλων φυσικά.

Ουσιαστικά είναι η πορεία της ζωής, έχοντας όλοι μας εκ γενετής τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, πώς καταφέρνουμε να ενσωματωθούμε ή όχι σε μια κοινότητα ανθρώπων. 

Ειδικά όταν αυτή η κοινότητα-κοινωνία έχει κρίση, πνευματική και οικονομική, όπως αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά φυσικά και στην Ελλάδα. 

Ξεκίνησα τη δημιουργία αυτής της δουλειάς με πέντε άτομα, που έγιναν αργότερα τέσσερα. Επειτα τρία, μετά δύο και στο τέλος η όλη διαδικασία με οδήγησε στο ατομικό..στον έναν. Εκεί όπου έπρεπε να παλέψω με την δική μου ψυχή και προσωπικότητα. Άλλαξαν πολλά από την αρχή και αυτό το σόλο ουσιαστικά είναι το πέρασμα από το τότε στο τώρα το οποίο και πάλι αναπροσαρμόζεται και εξελλίσεται.

Εκεί όπου δίνεις την δική σου μάχη με τον εσωτερικό σου μικρόκοσμο αλλά και τον εξωτερικό μακρόκοσμο. Για μένα ήταν μια μακρά περίοδος που με άλλαξε και με ωρίμασε. 

Περνώντας από πολλά συναισθήματα στο τέλος συνειδητοποίησα οτι ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας.Καθως έψαχνα τον πραγματικό λόγο λοιπόν γιατί επέλεξα να θέλω να παρουσιάσω το σόλο μου εδώ στο Μοντρεαλ, τα τελευταία δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο μεγάλωσαν την επιθυμία να δώσω κι εγώ το μήνυμά μου με όποιο τροπο μπορώ.
Καθώς προχωράω στη ζωή αλλά και απο τη στιγμή που ξεκίνησα να φτιάχνω αυτό το έργο που έχει δεχτεί άπειρες αλλαγές, ένα πράγμα δυναμώνει την πεποίθηση μου..για όλα τα δεινά του ανθρώπου ευθύνονται τα πάθη-αμαρτίες του.
Ή οι αμαρτίες των άλλων..
Απόψε λοιπόν αφιερώνω την παρουσίαση του 'ΑνάΜεσα' σε όλους όσους έφυγαν από τη ζωή από ευθύνη και αμέλεια άλλων ανθρώπων.
Απόψε θα χορέψω για τις χαμένες ψυχές. Αλλά και αυτές που θελουν να σωθούν.
Μην μου ευχηθείτε καλή επιτυχία..απλά Καλό Παράδεισο σε εκείνους που έφυγαν και στους άλλους, όλους εμάς, ευχηθείτε Αγάπη και Συγχώρεση.

Φωτογραφία από το εσωτερικό του Ι.Ν Μιχαήλ και Γαβριήλ στην περιοχή Saint Laurent, Montreal-QC

Μαρία Παπαθανασίου

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.