Σιωπή

Τα ωραιότερα πράγματα τα λέμε μέσα από τη σιωπή μας. Η σιωπή είναι ένα πολύτιμο αγαθό και είναι τυχεροί αυτοί που το έχουν και το χρησιμοποιούν.
Όταν κάποιος είναι κοντά μας μπορεί να είναι πιο ενεργή η παρουσία του έστω και αν σιωπά, σε αντίθεση με αυτόν που δε βάζει γλώσσα μέσα του.
Τι πιο εύκολο από το να φλυαρούμε συνεχώς;
Το δύσκολο είναι να σιωπούμε.
Η ηρεμία σε συνδυασμό με τη σιωπή αφήνει χώρο και χρόνο στο άτομο που έχουμε απέναντί μας να σκεφτεί με μεγαλύτερη άνεση, δίχως άγχος και βιασύνες.
Επίσης σε ένα χώρο που επικρατεί απόλυτη σιωπή και οι θόρυβοι απουσιάζουν εντελώς, τότε δίνεται η δυνατότητα να ξεκουραστούν μυαλό και σώμα και να γαληνέψουν.
Σε ένα τσακωμό προτιμότερο είναι να κυριαρχεί η σιωπή, και όχι δυνατές φωνές και φασαρίες που μας καταπονούν ψυχολογικά.
Ο άνθρωπος που σιωπά επεξεργάζεται καλύτερα τις πληροφορίες που δέχεται και επαναπροσδιορίζει τα όριά του.
Πάνω στα νεύρα μας αρκετές φορές μπορεί να πούμε λόγια σκληρά που δεν τα εννοούμε. Γιατί να συμβεί αυτό; Ας κρατήσουμε σιγή και αυτά που θέλει να πει η γλώσσα, ας τα πουν τα μάτια μας, ή οι κινήσεις του σώματός μας.
Μετά από μια ιδιαίτερη ευτυχισμένη στιγμή δε χρειάζεται να μιλήσουμε. Μια αγκαλιά και ένα άγγιγμα στο σύντροφό μας είναι ότι πιο ιδανικό και σίγουρα έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει ότι τίποτε δε θα μας χαλάσει αυτή τη στιγμή.
Πόσες φορές έχουμε νιώσει την ανάγκη να συμπαρασταθούμε σε κάποιον που βιώνει μια δύσκολη κατάσταση και όμως οι λέξεις δε βγαίνουν; Τον έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας, θέλουμε να βοηθήσουμε, η σκέψη μας όμως δε μπορεί να εκφραστεί … άρα σιωπή.
Με τη σιωπή καταφέρνουμε και κάτι ακόμη. Να δαμάζουμε την υπομονή μας και να την εξαντλούμε.
Όταν σιωπά κάποιος δε σημαίνει ότι δεν έχει τίποτε να πει, το αντίθετο. Έχει τόσα πολλά, επιλέγει όμως τη σιωπή, είτε για να προφυλάξει τον εαυτό του, είτε για να διδάξει και στους υπόλοιπους ότι υπάρχει και αυτός ο δρόμος.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που είναι κενοί μέσα τους και δεν έχουν πραγματικά να πουν κάτι, για αυτό σιωπούν.
Η σιωπή κάνει θαύματα και μας βγάζει από πολλές δύσκολες καταστάσεις.
Μέσα από αυτήν και προσεύχοντας με ευλάβεια εναποθέτουμε τις σκέψεις μας στο Θεό και γαληνεύει η ψυχή μας.
Σιωπώ σημαίνει αυτομάτως ότι καλλιεργώ την ικανότητα του να μάθω να ακούω πιο προσεκτικά και να μη ρυπαίνω το χώρο με ενοχλητικούς θορύβους που τις περισσότερες φορές προκαλούνται αναίτια και άσκοπα.
Ας απολαύσουμε τη σιωπή μας και οι άνθρωποι που μας αγαπούν και μας καταλαβαίνουν θα είναι σε θέση μέσα από αυτήν να ανακαλύψουν όλα όσα έχουμε να τους πούμε.


Αναρτήθηκε από: Βάσω Καρλή
                              

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.