Καρκίνος του μαστού - Μια απειλή που μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα


Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Πρόκειτα για κακοήθη όγκο των γαλακτοπαραγωγών αδένων, οποίος διασπείρεται κατά συνέχεια ιστού, με τη λέμφο και με το αίμα, αρχικά στους μασχαλιαίους λεμφαδένες και κατόπιν στα πιο απομακρυσμένα όργανα.
Παρουσιάζεται σε ηλικία άνω των 50 ετών, η κληρονομικότητα αφορά το 5- 10 % των περιστατικών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η έναρξη της εμμήνου ρύσεω σε μικρή ηλικία, αλλά και η εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία. Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα αντισυλληπτικά, η ατεκνία, η απόκτηση του πρώτου παιδιού σε μεγάλη ηλικία, η έκθεση σε ακτινοβολία και το προηγούμενο ιστορικό γυναικολογικής κακοήθειας αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής.
Τα συμπτώματα που θα μας υποψιάσουν για καρκίνο του μαστού είναι:εξόγκωμα ή σκλήρυνση στην περιοχή του μαστού ή και της μασχάλης, διόγκωση λεμφαδένων της μασχάλης, έκκριση υγρών από τη θηλή, εισολκή δέρματος δηλαδή έλξη του δέρματος ή της θηλής προς το εσωτερικό του μαστού, ερυθρότητα, ευαισθησία ή πόνοι στο στήθος. Η μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού πρέπει να αποτελεί ρουτίνα για τις γυναίκες. Περιγράφεται ωραιότατα  σε αυτό το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=XfAMYvmQSAw
Στην ηλικία των 40 πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία και να διενεργείται σε ετήσια βάση.
Η διάγνωση τίθεται με βιοψία της ύποπτης περιοχής και η θεραπεία περιλαμβάνει τη χειρουργική εκτομή της βλάβης ή και ολοκλήρου του μαστού, όπως και των λεμφαδένων της σύστοιχης μασχάλης. Ακολουθεί χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, μονοκλωνικά αντισώματα επί συγκεκριμένων περιπτώσεων καθώς και ακτινοθεραπεία.

 

Αναρτήθηκε από: Βάσω Τσιώρα

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.