Πρόληψη μελανώματος

 

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος που εμφανίζεται στο έδαφος ενός προϋπάρχοντος σπίλου (ελιάς) και είναι ένας πολύ επιθετικός όγκος. Η συχνότητά του στον πληθυσμό έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, για αυτό και είναι αναγκαία η πρόληψη, παρά η θεραπεία. Στην Ελλάδα, παρά την ελλιπή καταγραφή εμφανίζονται περίπου 2000 νέες περιπτώσεις κατ' έτος.

Αφορά το λευκό πληθυσμό (όσο πιό ανοιχτόχρωμος είναι κάποιος, τόσο πιό επιρρεπής είναι). Το συνηγορητικό οικογενειακό ιστορικό, τα άτομα που έχουν φακίδες, πολλές "ελιές" και όσοι εκτίθενται  χωρίς προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία από την παιδική ηλικία έχουν τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου.

Υποψιαζόμαστε ότι μια παλιά "ελιά" έχει εξαλλαγεί σε μελάνωμα αν αυτή αλλάξει μέγεθος, αλλάξει χρώμα ή ασαφοποιηθούν τα όριά της. Για αυτό θα πρέπει να αυτοεξεταζόμαστε τακτικά και να γνωρίζουμε τους σπίλους μας. Επί αμφιβολίας απευθυνόμαστε στο δερματολόγο μας. Πιό σπάνια εμφανίζεται μελάνωμα σε θέση που δεν προϋπήρχε σπίλος ή στον οφθαλμό ή κάτω από το νύχι ή στους βλεννογόνους ή στα γεννητικά όργανα, το οποίο δεν  αναγνωρίζεται εύκολα από τον ασθενή ώστε να αναζητήσει εγκαίρως βοήθεια και για αυτό έχουν χειρότερη πρόγνωση.

Συνεπώς όσοι έχουν πολλές ελιές  ή φέρουν παράγοντες κινδύνου να απευθυνθούν σε δερματολόγο, ώστε να χαρτογραφήσουν και να εκτιμήσουν τους σπίλους. Αν υπάρξει η κλινική υποψία μελανώματος, η βλάβη αφαιρείται και εξετάζεται με βιοψία.

Το μελάνωμα μπορεί να προληφθεί με αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, τη χρήση αντιηλιακού, καπέλου, γυαλιών ηλίου. Λαμβάνουμε υπόψιν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία εισέρχεται σε βάθος 1 μέτρου στο νερό, οπότε κατά τη διάρκεια της κολύμβησης δεν προστατευόμαστε χωρίς αντιηλιακό.

[5-9/5 ]Η εβδομάδα πρόληψης μελανώματος σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα αυτό. Δερματολόγοι προσφέρουν δωρεάν έλεγχο σε ασθενείς. Σχετικές πληροφορίες λαμβάνετε από την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr

 

Αναρτήθηκε από : Βάσω Τσιώρα

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.