Αλλεργίες


Η αλλεργία αφορά δυστυχώς πολύ κόσμο. Ως αλλεργίες προσδιορίζεται η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα, ο οποίος δεν είναι εξ ορισμού βλαπτικός. Οι παράγοντες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις καλούνται "αλλεργιογόνα". Αυτά μπορούν να είναι οτιδήποτε μπορεί κάποιος να εισπνεύσει, ακουμπήσει, καταπιεί κλπ. Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα είναι η εποχιακή γύρη, η οικιακή σκόνη, τα ακάρεα, τα επιθήλια ή το τρίχωμα των ζώων, το λάτεξ, τα τσιμπήματα των εντόμων, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, κάποια φάρμακα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Η κατηγοριοποίηση των αλλεργιών βασίζεται κύρια στις εκδηλώσεις που προκαλούν
- Αλλεργική ρινίτιδα: τα συμπτώματα είναι ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), καταρροή, φτέρνισμα
- Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: ερυθρότητα, δακρύρροια, κνησμός
- Βρογχικό άσθμα: φλεγμονή των βρόγχων, με αποτέλεσμα δύσπνοια, βήχα, "σφύριγμα" κατά την εκπνοή
- Δερματικές εκδηλώσεις:  κνίδωση( ερυθρότητα, φαγούρα, "πλάκες" κνιδωτικές), έκζεμα
- Αναφυλαξία: πρόκειται για το λεγόμενο "αλλεργικό σοκ" κατά το οποίο παρουσιάζεται σοβαρή υπόταση και είναι μια επικίνδυνη για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.
Ο προσδιορισμός του ένοχου παράγοντα γίνεται με τις λεγόμενες δερματικές δοκιμασίας που γίνονται από τους αλλεργιολόγους, μέσα σε ελεγχόμενες συνθήκες και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει λάβει πρόσφατα ο ασθενής αντιισταμινικό ή κορτιζόνη.
Η αντιμετώπιση των αλλεργιών συνίσταται στην αποφυγή του εκλυτικού παράγοντα (όπου αυτό είναι δυνατόν) και στην φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Η φαρμακευτική αγωγή συνίσταται στα αντιισταμινικά και στην κορτιζόνη (υπό μορφή εισπνεόμενου φαρμάκου, ρινικού σπρέι, κολλυρίου ή δερματικής κρέμας). Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του βρογχικού άσθματος χορηγούνται επιπλέον και βρογχοδιασταλτικά εισπνεόμενα φάρμακα. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται  χωρίς προηγούμενη ιατρική συμβουλή.

Αναρτήθηκε από : Βάσω Τσιώρα

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.