Μια μητέρα εξηγεί στο αυτιστικό παιδί της για την πάθηση του


Η ιστόρία του Χανς Ασπεργκερ
Πριν πολύ καιρό, το 1944, ζούσε ένας επιστήμονας στην Αυστρία που τον έλεγαν Χανς Ασπεργκερ. Ο Χανς πέρασε πολλά χρόνια σπουδάζοντας και μελετώντας όλους τους τύπους των ανθρώπων καθώς και τους τρόπους που όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Ανακάλυψε λοιπόν μια ομάδα ανθρώπων που ήταν πολύ ιδιαίτεροι! Ανακάλυψε πως οι άνθρωποι αυτοί συχνά ήταν πολύ έξυπνοι, με πολύ καλή μνήμη, μπορούσαν επίσης να είναι πολύ καλοί, φιλικοί, γεμάτοι αγάπη  και συχνά έδειχαν πολύ-πολύ έντονο ενδιαφέρον για ένα συκεκριμένο θέμα για πολύ-πολύ καιρό (για τόσο πολύ καιρό που θα μπορούσες να πεις ότι έχουν εμμονή με αυτό!)
Ανακάλυψε επίσης ότι αυτοί οι ιδιαίτεροι άνθρωποι έχουν πολλές φορές δυσκολίες στο να καταλαβαίνουν κάποια πράγματα – όπως γιατί συγκεκριμένα πράγματα συνέβησαν ή να κατανόησουν πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι είπαν ή έκαναν, και κάποιες φορές ένοιωθαν ντροπή για τα συναισθήματα τους ή πολύ ανησυχία και θυμό για κάποια πράγματα ή ακόμα έβρισκαν πως κάποια πράγματα τους τρομοκρατούσαν. Και κάποιες φορές επειδή ανησυχούσαν πάρα πολύ για κάτι, αυτό τους έκανε να συμπεριφέρονται με έναν τρόπο τον οποίο δεν μπορούσαν να εξηγήσουν στους άλλους ανθρώπους.
Ο Χανς δούλεψε πολύ με αυτούς τους ανθρώπους, και ανακάλυψε πως επειδή υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα καταλαβαίνουν όπως οι άλλοι άνθρωποι, χρειαζόντουσαν μια επιπλέον βοήθεια για να μάθουν αυτά τα πράγματα. Αλλά επειδή ήταν πολύ έξυπνοι άνθρωποι, με πολύ καλές μνήμες, ήταν πολύ καλοί στο να μάθουν αυτά τα πράγματα και μερικοί από αυτούς όταν μεγάλωσαν έγιναν πολύ καλοί μουσικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες ή επιστήμονες αν και ακόμα συνέχιζαν να μην καταλαβαίνουν τα πάντα για τους άλλους ανθρώπους ή να θυμώνουν για πράγματα που δεν τους φαίνονταν σωστά.
Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι στον κόσμο, και τους βλέπουμε σαν τους «ιδιαίτερους ανθρώπους του κυρίου Ασπεργκερ». Φυσικά, καθένας είναι ιδιαίτερος με τον τρόπο του, και εδώ χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο για να περιγράψουμε έναν άνθρωπο που είναι έξυπνος, νοιάζεται για τους άλλους και απλά χρειάζεται λίγο παραπάνω βοήθεια και κατανόηση καθώς προσπαθεί να μάθει όλα τα παράξενα και περίεργα πράγματα της ζωής και του κόσμου μας!

Αναρτήθηκε από: Παναγιώτα Κώνστα

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.