Σακχαρώδης διαβήτης- θεραπεία


Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) είναι μια χρόνια νόσος από την οποία δεν είναι δυνατό να απαλλαγεί κανείς. Ωστόσο, η πειθαρχημένη στάση απέναντι στις ιατρικές οδηγίες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματική ρύθμισή του και να προλάβει επιπλοκές εφόσον δεν έχουν ήδη εγκατασταθεί. Αν αυτό όμως έχει ήδη συμβεί, τότε μεγιστοποιεί τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής.
Οι άξονες πάνω στους οποίους εστιάζουμε στη θεραπεία του Σ. Δ. είναι η δίαιτα, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή.
Η δίαιτα του διαβητικού ασθενούς  είναι εξατομικευμένη και πρέπει να καθορίζεται από κλινικό διαιτολόγο, λαμβάνοντας υπόψιν τυχόν συνυπάρχοντα νοσήματα, τη νεφρική και την καρδιακή λειτουργία. Γενικά όμως, είναι επιθυμητή η επαναφορά του βάρους εντός φυσιολογικών πλαισίων, εφόσον είναι αυξημένο και η απώλεια τουλάχιστον 5% αυτού. Μειώνεται το ολικό προσλαμβανόμενο λίπος και ειδικά το κεκορεσμένο (ζωικής προέλευσης) και συνιστάται η αύξησητης πρόσληψης φυτικών ινών δια των λαχανικών, φρούτων και των δημητριακών ολικής άλεσης. Όλες οι γλυκαντικές ουσίες δεν επιτρέπονται πλην  της ασπαρτάμης και της στέβιας (η τελευταία μπορεί να καταναλώνεται άφοβα). Η κατανάλωση οινοπνεύματος πρέπει να είναι περιορισμένη γιατί τα αλκοολούχα ποτά προσθέτουν θερμίδες και μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμίες. Απαγορεύεται ωστόσο στην κύηση, σε παθήσεις του ήπατος, σε άτομα με ιστορικό παγκρεατίτιδας και σε όσους έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια.
Η σωματική άσκηση ωφελεί τα μέγιστα τους διαβητικούς ασθενείς, γιατί βοηθά στην απώλεια βάρους και στην αύξηση της μυϊκής μάζας και κατά συνέπεια στην αποδοτικότερη δράση της ινσουλίνης. Συνεπώς σε νεαρά άτομα συνιστάται η έναρξη κάποιου αθλήματος με συστηματικό τρόπο, ώστε να έχουν μικρότερες ανάγκες σε εξωγενώς χορηγούμενη ινσουλίνη. Στους μεγαλύτερους σε ηλικία συνιστάται κατα μέσο όρο 30 λεπτά άσκησης μετρίας εντάσεως (π.χ. γρήγορο περπάτημα) 5 φορές την εβδομάδα. Αυτό χρήσιμο θα ήταν να συνοδεύεται από αναερόβια άσκηση (με τη χρήση βαριδίων προς εκγύμναση διαφόρων μυϊκών ομάδων) 2-3 φορές την εβδομάδα. Αποφεύγεται ωστόσο η άσκηση όταν ο ασθενής έχει υπογλυκαιμία ή τιμή σακχάρου πάνω από 250 mg/dl. Τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα θα πρέπει να ρυθμίζουν αντιστοίχως τις μονάδες ινσουλινης που προσλαμβάνουν και να μην ενίενται σε κάποια περιοχή του σώματος πάνω από τον ασκούμενο μυ. Επιπλέον οι ασθενείς πρέπει να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που προδίδουν υπογλυκαιμία (ζάλη, εκνευρισμός, έντονη πείνα, εφίδρωση, τρέμουλο) και να καταναλώνουν μικρή ποσότητα σακχαρούχου διαλύματος ή χυμού. Σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο θα πρέπει να προηγείται εξέταση από καρδιολόγο προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ικανότητα για άσκηση με ασφαλή τρόπο.
Η φαρμακολογική προσέγγιση του διαβήτη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, ο ασθενής δεν πρέπει να λαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς ιατρική καθοδήγηση. Τα αντιδιαβητικά φάρμακα διαχωρίζονται στην ινσουλίνη και τα υπόλοιπα (δισκία και λοιπά ενέσιμα φάρμακα). Σε ασθενείς με ΣΔ τύπου Ι και σε εγκύους επιβάλλεται αποκλειστικά η ινσουλινοθεραπεία.  Στους υπόλοιπους ασθενείς μπορεί να χορηγηθεί συνδυαστική αγωγή. Το πόσο γρήγορα θα αναγκαστεί ο ιατρός να προσθέσει την ινσουλίνη στην αγωγή των ασθενών με ΣΔ τύπου ΙΙ εξαρτάται κατά πολύ από τον  ίδιο και την πειθαρχία ως προς τον τρόπο ζωής και τις ιατρικές οδηγίες. Τα λοιπά (εκτός της ινσουλίνης) φάρμακα σκοπό έχουν να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα της ινσουλίνης που ακόμη παράγει το πάγκρεας, να μειώσουν την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο ή να κινητοποιήσουν τις "εφεδρείες" του παγκρέατος σε ινσουλίνη.
Συμπερασματικά, ο ΣΔ έπαψε προ πολλού να είναι ένα καταδικαστικό νόσημα. Η βέλτιστη ρύθμισή του προϋποθέτει πειθαρχία, τακτικό έλεγχο και ανά τρίμηνο επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό. Ο αυτοέλεγχος με την τήρηση ημερολογίου καθώς και ο προσδιορισμός της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ανά τρίμηνο θα πρέπι να συνοδεύονται από ετήσιο έλεγχο (check up), βυθοσκόπηση και καρδιολογική εκτίμηση. Με αυτά τα εργαλεία μπορεί ο ασθενής να συνεργαστεί με τον ιατρό του προκειμένου να απολαύσει έναν κατά το δυνατό μακρύ και υγιή βίο.

 

Αναρτήθηκε από : Βάσω Τσιώρα,  ιατρό

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.