Πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη


Ο ύπουλος εχθρός της υγείας μας ο σακχαρώδης διαβήτης είναι δυνατό να προληφθεί. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για τον ΣΔ τύπου ,  κατά τον οποίο καταστρέφονται τα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Ο ΣΔ τύπου ΙΙ όμως είναι δυνατό να προληφθεί μέσω της εντόπισης από τους ιατρούς των ανθρώπων με τα χαρακτηριστικά εκείνα που τους τοποθετούν σε υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση ΣΔ:  ηλικία άνω των 45 ετών, υπέρβαροι, παχύσαρκοι, ασθενείς με υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή πολυκυστικές ωοθήκες, γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, ασθενείς που λαμβάνουν χρονίως κάποια φάρμακα που ανταγωνίζονται την ινσουλίνη (π.χ. κορτικοειδή).
Αν λοιπόν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, τότε πρέπει στον τακτικό προληπτικό σας έλεγχο να συμπεριλάβετε την μέτρηση σακχάρου νηστείας και αν αυτό είναι φυσιολογικό τη διενέργεια της δοκιμασίας ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη), η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τριετία.
Εφόσον δε διαγνωστεί με αυτό τον τρόπο διαβήτης ή προδιαβήτης, μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση της διαταραχής με τους εξείς τρόπους:
- μείωση σωματικού βάρους κατά 5%, αφόσον είναι αυξημένο
- μέτρια άσκηση (π.χ. περπάτημα) για 30 λεπτά, τουλάχιστον 5 φορές τη βδομάδα
- διαιτητικές αλλαγές επί το υγιεινότερον: μείωση του κορεσμένου λίπους (ζωικής προέλευσης), αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) και φυσικά περιορισμός της ζάχαρης. Προσοχή στις ετικέτες των τυποποιημένων προϊόντων για κρυμμένη ζάχαρη μέσα στα τρόφιμα. Καλό είναι τα τρόφιμά μας να είναι κατά το δυνατό πιο ανεπεξέργαστα, στη φυσική δηλαδή μορφή τους.
- διακοπή του καπνίσματος: δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι η συνήθεια του καπνίσματος είναι μια αργή αυτοκτονία με πολλαπλές συνέπειες στα αγγεία μας και σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Είναι ανόητο να πληρώνουμε για να βλάπτουμε τον εαυτό μας.


Αναρτήθηκε από : Βάσω Τσιώρα, ιατρό

 

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.