Η κατανόηση του εαυτού μας και πώς να την επιτύχουμε


Όπως έχει πει και ο Charlie Chaplin: “Όταν άρχισα ν’  αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε πόσο δύσκολη θέση έρχονταν κάποιος με το να του επιβάλλω τις επιθυμίες μου, παρότι ήξερα ότι ούτε ήταν η κατάλληλη στιγμή ούτε ο άνθρωπος ήταν έτοιμος, ακόμα κι’ αν αυτός ο άνθρωπος ήμουν εγώ. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε αυτοεκτίμηση”.
Η αυτοπεποίθηση και η αποδοχή του εαυτού μας είναι πράγματα πολύ σημαντικά για να νιώθουμε ισορροπημένοι και να πορευόμαστε με μια σχετική σιγουριά. Φυσικά, η αυτοπεποίθηση μπορεί να κατακτηθεί σιγά-σιγά και είναι στο χέρι μας να την αποκτήσουμε.
Η κατανόηση του εαυτού μας και πώς να την επιτύχουμε. Επιπλέον, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, και η αυτογνωσία, εκφράζουν την καλή γνώση του εαυτού μας και την εκτίμηση γι’ αυτό που είμαστε.  Φυσικά δεν έχει να κάνει με κάποιο εξιδανικευμένο εαυτό που αξίζει μόνο υπό όρους, ούτε για μια εικόνα εαυτού που ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένουν οι άλλοι.  Όλες οι παραπάνω έννοιες έχουν να κάνουν με την αποδοχή των αδυναμιών  και των προσόντων, των συμπλεγμάτων και των χαρισμάτων.
Επομένως, αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και εκτιμάμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία του εαυτού μας.  Αυτό μας δίνει δύναμη και αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας και να αισθανόμαστε επαρκείς, ώστε να κατακτήσουμε τους στόχους μας.
Η κατανόηση του εαυτού μας και πώς να την επιτύχουμεΣε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε σε μία τεχνική ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, η οποία θα μπορέσει να μας βοηθήσει στο να αποκτήσουμε αυτογνωσία και μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό μας.  Αυτή η τεχνική είναι απλή, για μια εβδομάδα θα πρέπει να αξιολογούμε όλες τις δραστηριότητες μας σε δύο κατηγορίες, «μου αρέσει» και «δεν μου αρέσει» αυτό που κάνω. Για παράδειγμα, έχω γραφτεί στο γυμναστήριο, μου αρέσει ή θα μπορούσα να επιλέξω μια άλλη δραστηριότητα για να γυμναστώ, όπως το τρέξιμο;  Επίσης, πρέπει να αποκτήσω παιδιά επειδή είμαι παντρεμένη, το θέλω πραγματικά αυτό; Είναι τόσα πολλά τα ερωτήματα που μπορούμε να απευθύνουμε στον εαυτό μας και το πιο σημαντικό είναι πως μόνοι μας μπορούμε να καταφέρουμε να ανακαλύψουμε αυτά που μας προσδιορίζουν και μας ολοκληρώνουν ως προσωπικότητες.
Φυσικά κάποιες καταστάσεις στη ζωή δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά είναι υπέρ μας να τις αναγνωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας ως προς αυτές.

 

Νίνα Φ. Καραμολέγκου, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια-Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Αναδημοσιέυση από: http://www.flowmagazine.gr/

Αναρτήθηκε από: Παναγιώτα Κώνστα

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.