Μια ενδιαφέρουσα ομιλία (οικογενειακό θέμα)


Η αναζήτηση στο ελληνικό διαδίκτυο πολλές φορές θυμίζει την διαδικασία του χρυσοθήρα που ψάχνει στα ποτάμια με το κόσκινο για πολύ πολύ μικρούς κόκκους χρυσού ανακατεμένους σε λάσπη και πετραδάκια. Μπορεί να περάσει ώρες ψάχνοντας στις λάσπες, αλλά όταν ανακαλύψει το πολύτιμο μέταλλο η χαρά του υπερκαλύπτει την κόπωση και την υπομονή του.
Ένα παρόμοιο συναίσθημα μου προκάλεσε η ανακάλυψη της ιστοσελίδας του κ. Νικήτα Καυκιού (www.psyche.org). Ο κύριος Καυκιός είναι ψυχολόγος με μεγάλη εμπειρία και, όπως θα διαπιστώσει κανείς, ασκεί το επάγγελμά του κάτω από ορθόδοξη πνευματική σκοπιά. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό είναι αρκετά σπάνιο χαρακτηριστικό κι είναι ευτύχημα που ακούγεται κι η δική του φωνή.  Μπορεί, λοιπόν, κανείς να βρει εκεί πλήθος ομιλιών και τηλεοπτικών εκπομπών που είναι πολύ ωφέλιμες και ακούγονται και βλέπονται με μεγάλη ευχαρίστηση.
Μια από τις ομιλίες του που ξεχώρισα και διάλεξα να σας παρουσιάσω είναι αυτή που τιτλοφορείται ‘’Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια’’ και έλαβε μέρος στο  Κέντρο Νεότητος- Σχολή Γονέων στην Αίγινα , στις 20/10/2013.
Ενώ όλη του η ομιλία είναι αξιοσημείωτη και πολύ ενδιαφέρουσα, κάποια στοιχεία ξεχώρισαν σαν βασικός κορμός του όλου νοήματος και αξίζει ιδιαιτέρως να σταθεί κανείς. Ο ομιλητής δίνει ένα πολύ εύχρηστο κλειδί για την ομαλή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, είτε αφορά τους συζύγους, είτε τους γονείς με τα παιδιά. Το κλειδί αυτό λέγεται ‘’Τα τρία άλφα’’: Άκου, Αγάπα, Αποδέξου.  Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχόμαστε τον άλλο όπως είναι και να τον σεβόμαστε και τον αγαπάμε ακριβώς γι’ αυτό. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα και εξέλιξη στις σχέσεις μας.
Αντίστοιχα, προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας πρέπει να βάζουμε όρια στον άλλο και να λέμε το όχι ή να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, χωρίς να ταραζόμαστε και να αναστατωνόμαστε. Ακόμα, δηλαδή, το όχι και το μη να το λέμε με αγάπη. Τον θυμό μας, επίσης, πρέπει ναι μεν να τον εκφράζουμε, γιατί αν δεν τον κάνουμε, η έκρηξη θα είναι αναπόφευκτη, αλλά χρειάζεται να το κάνουμε με γλυκύτητα και όχι με ένταση. Γενικότερα, ο ομιλητής τονίζει ότι καλό θα ήταν για να υπάρχει μια υγιής σχέση μεταξύ ζευγαριού, γονιών και παιδιών να μην υπάρχουν προσδοκίες (απαιτήσεις ίσως είναι ο πιο ακριβής όρος) για το πώς θα έπρεπε να είναι οι σχέσεις ή οι άνθρωποι. Αλλά προτείνει να συμφιλιωθούμε με την ροή των πραγμάτων και να αγκαλιάσουμε τα πράγματα γι’ αυτό που είναι. ‘’Να χάσουμε τον έλεγχο’’ με την έννοια του να απαγκιστρωθούμε από τις προσωπικές μας καταναγκαστικές επιθυμίες για να ορίζουμε τα πράγματα και τους ανθρώπους. Σκοπός του γάμου είναι να μην εξουθενώνεται το κάθε πρόσωπο, να μην εξαντλείται σε εντάσεις και διαμάχες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να φτάνει στο άλλο άκρο και να αγιοποιείται καταναγκαστικά, αποφεύγοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να εκφράσει τα συναισθήματά του.
Μια πολύ ωραία απάντηση δόθηκε, επίσης, σχετικά με την ενοχή. Ο ομιλητής είπε πως αν η ενοχή είναι δυσλειτουργική και δεν βοηθάει τον άνθρωπο να κάνει κάτι καλύτερο, τότε πρέπει να αποφεύγεται. Η ενοχή όμως είναι ευεργετική, όταν οδηγεί το άτομο σε μετάνοια κι έπειτα σε προσευχή, αγάπη και χαρά. Κι αυτό είναι κάτι που κατόρθωσαν οι άγιοι, οι οποίοι ταπεινώθηκαν με ειλικρίνεια, μετανόησαν και αυτό τους οδήγησε εις δόξαν Κυρίου.
Μια εξαιρετική ομιλία, λοιπόν,  για ένα κοινωνικό θέμα που μας απασχολεί όλους. Ιδίως στις μέρες μας που η έλλειψη επικοινωνίας οδηγεί πολλά ζευγάρια σε διαζύγια ή πολλές σχέσεις γονιών-παιδιών έρχονται σε ρήξη. Η οπτική του ομιλητή περνούσε μέσα από την ορθόδοξη πνευματική ψυχοθεραπεία και μέσα από την ελευθερία που διέπει την Ορθοδοξία έδινε λύση στο πρόβλημα: Ακούω, Αγαπώ, Αποδέχομαι.

 

η ομιλία

 

Αναρτήθηκε από: Σταυρούλα Παντελάκη

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.