Η συντροφικότητα



Η συμβίωση μεταξύ δύο αγνώστων ανθρώπων είναι ένα εγχείρημα, που άλλοτε πετυχαίνει και άλλοτε όχι. Αν είμαστε αληθινοί από την αρχή της σχέσης μας και βγάλουμε προς τα έξω τον πραγματικό μας χαρακτήρα, θα διευκολύνουμε περισσότερο τα πράγματα. Αν κρυβόμαστε αυτό θα είναι εις βάρος μας. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία και εξέλιξη της συμβίωσής μας.
Η επικοινωνία είναι αυτή επίσης που θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Αν είναι ανύπαρκτη θα αισθανόμαστε σα φυλακισμένοι μέσα στον ίδιο μας το χώρο. Θα πρέπει να την επιδιώκουμε, να την καλλιεργούμε και να την εμπλουτίζουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συννενόηση με το σύντροφό μας. Οτιδήηποτε μας προβληματίζει θα πρέπει να το μοιραζόμαστε μαζί του και όχι να το περνάμε μόνοι μας.
Υποθέτουμε πολλές φορές εσφαλμένα ότι ο σύντροφός μας δε μας καταλαβαίνει, χωρίς όμως να έχουμε εκθέσει το  πρόβλημά μας. Αν ανοιχτούμε και μιλήσουμε ίσως διαπιστώσουμε ότι έχει να μας προτείνει λύσεις και η βοήθειά του να αποδειχτεί πολύτιμη.
Είμαστε προκατειλημμένοι και καχύποπτοι και αυτά οδηγούν στη λήξη και όχι στην ένωση της σχέσης. Τον σύντροφό μας οφείλουμε να τον προσέχουμε, να τον φροντίζουμε, όπως το ίδιο και αυτός βέβαια. Η συντροφικότητα είναι μια σχέση αμοιβαίας ανταλλαγής με κοινό στόχο, την ευτυχία και την πρόοδο.
Ο σύντροφός μας πρέπει να είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος. Αν δεν καταφέρουμε αυτό, έχουμε χάσει το παιχνίδι. Εννοείται ότι αφήνουμε χώρο στο έτερον ήμισυ, να αναπνέει και να εκδηλώνει τα θέλω του, έχοντας την υποστήριξη και την αγάπη μας. Πρέπει να νιώθουμε όμορφα, χωρίς να βαρυγκομάμε. Ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να νιώθει ελεύθερος και να εξελίσσεται. Το βράδυ όταν ξαπλώνει ο ένας δίπλα στον άλλον πρέπει να νιώθει ευτυχισμένος και ήρεμος. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο  που συμπεριφερόμαστε και εκθέτουμε τις απόψεις μας και από το πόσο επιθυμούμε να περνάμε καλά, δίχως φασαρίες και εκνευρισμούς.
Οι σύντροφοι διανύουν μαζί και τις καλές και τις άσχημες στιγμές. Αν εγκαταλείψουμε, δείχνουμε την αδυναμία μας, και μένοντας μόνοι τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Παλεύουμε οτιδήποτε εμφανιστεί μπροστά μας και το απομακρύνουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να διαφυλάξουμε τη σχέση. Όσο χαζό και να ακούγεται μπορούμε να πάρουμε το ταίρι μας από το χέρι (ανεξαρτήτου ηλικίας) και να πάμε έναν περίπατο. Να πάμε μαζί στο γυμναστήριο. Να διασκεδάσουμε ένα βράδυ σαν έφηβοι και να φιληθούμε στη βροχή. Να δόύμε μαζί  την αγαπημένη του ταινία  και την επόμενη μέρα να δούμε τη δική μας. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να αναζωογονηθεί η σχέση μας και να αυξήσουμε τη διάρκειά της.
Συντροφικότητα σημαίνει αγάπη, ελευθερία, κατανόηση, τρυφερότητα. Στο χέρι μας είναι να έχουμε στο πλάι μας τον άνθρωπό μας, δείχνοντας του σεβασμό, εκτίμηση και εμπιστοσύνη. Οι σχέσεις χτίζονται με κόπο και όσο πιο γερά θεμέλια έχουν τόσο αντέχουν στο χρόνο.

Βάσω Καρλή

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.