Αφιέρωμα στην Γυναίκα [Αναστασίας Κανελλάκη]

 Γυναίκα

Είμαι γυναίκα! Είμαι Η μάννα, η γιαγιά,η θυγατέρα,η αδελφή,η σύζυγος,η ερωμένη! Είμαι η Λαϊδα, η Ελένη! Είμαι η Καλλιπάτειρα,η γυναίκα της Πίνδου,η μάννα του εξόριστου! Είμαι η μαντάμ Κιουρί,η Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ,η Σιμόν Μπουβουάρ,η Αννα Φρανκ, η Κασσιανή,η Μυρτιώτισσα,η Μελίνα,η Παξινού η Κατίνα! Είμαι η Αντιγόνη,ειμαι και η Μυροφόρα! Η Μήδεια και η Εκάβη! Κυοφορώ και μεγαλώνω τα παιδιά μου για να μου τα σκοτώσουν οι πολεμοκάπηλοι! Ήμουνα res, ήμουνα πειθήνια σε πατέρα,αδερφό και σύζυγο!Χωρίς καν δικαίωμα ψήφου! Δεν επιτρέποταν να είχα άλλη γνώμη από την δική τους,γιατί ήμουν γυναίκα! Μπορούσαν και μπορούν να με δείρουν,να με βιάσουν,να με σκοτώσουν,να με εκπορνεύσουν γιατί είμαι γυναίκα! Μου έδωσαν θέση εργασίας στην παραγωγή-στα χωράφια δούλευα πάντα σαν σκλάβα- όταν με χρειάστηκαν,αφού οι άντρες σφαχτάρια,στον πόλεμο είχαν σταλλεί! Με έκαναν άνεργη όταν έπαψαν να με χρειάζονται,αφού ο πόλεμος έγινε Οικονομικός πλέον!Είμαι η Σουφραζέτα,που αγωνίστηκα για την ισότητα των δύο φύλων γιά να καταλήξω Μαίρη Παναγιωταρά! Και μάλιστα να μοιάζω με ανορεξικό μοντέλλο και να χάνω τις κόρες μου από νευρική ανορεξία! Και βέβαια είμαι η Εύα που ζητάω την βοήθεια της Θεοτόκου στις δυσκολίες μου, χωρίς να προσπαθώ καν να την μιμηθώ στο ελάχιστο! Και η Κυρία Θεοτόκος,η μητέρα του Θεού, η ΜΗΤΕΡΑ και το πρώτυπο (κατά την γνώμη μου) όλων μας!! Να'χουμε την ευχή της!! Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια δημιουργικά, κορίτσια!!! Χαίρετε! Η Παναγιά κοντά σας!!

 *********************************************************************************************************************

Γυναίκα! Βάκχα ή μυροφόρα;

Εύα ή Μαρία;

Ημέρα της γυναίκας σήμερα. Πολλά θα ακουστούν για την προσφορά, τα προβλήματα και τα δικαιώματα μας! Λόγια που θα ξεχαστούν την άλλη μέρα κιόλας!

Κι εμείς; Απελπιστικά μοντέρνες, τραγικά απελευθερωμένες αναζητούμε διέξοδα εφήμερα και απατηλά να καλύψουν το κενό της ψυχής μας, φτιάχνοντας γυναικοπαρέες, να ξεσαλώσουμε στα διάφορα  ξενυχτάδικα, από μπαράκια μέχρι σκυλλάδικα! Σύγχρονες Βάκχες, θα τιμήσουμε Διόνυσο και Βάκχο και θα σκοτώσουμε τον ύπνο μας για μια φορά ακόμα! Ε! Τι να τον κάνεις τον ύπνο χωρίς όνειρα; Ζωή πεζή, ζωή λειψή,ζωή χαμένη που ασφυκτιά στο χάος του κορμιού της συνείδησης και των αξιών μας!

Ενάντια σ' αυτό το ξενόφερτο μοντέλο της σημερινής Ελληνίδας γυναίκας,- τι μετάλλαξη κι αυτή,- είναι αναγκαίο να θυμηθούμε τα Ελληνοχριστιανικά πρότυπα της φυλής μας, τις ρίζες μας!  Να ακουμπήσουμε, να σταθούμε, να επιβιώσουμε! Θα μπορούσα αναφέρω πολλές γυναίκες απλές, σπουδαίες ηρωίδες, από την Ελληνική ιστορία και την Χριστιανική παράδοση που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμησιν! Τις Σουλιώτισσες, για παράδειγμα ,την Μπουμπουλίνα, την Καλλιπάτειρα την Κάλας, την γερόντισσα Γαβριηλία - την μητέρα Τερέζα της Ορθοδοξίας - τις αγίες της εκκλησίας μας, μα πάνω από όλες το πρότυπο των προτύπων, το αγλάϊσμα και το καύχημα των γυναικών, την κυρία Θεοτόκο! Την Παναγία μας!

Εδώ λοιπόν, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες άλλες γυναίκες του λαού, κάποιας άλλης εποχής τιμώντας έτσι μια σεμνή και επαναστατική συνάμα πράξη τους! Μια γυναικεία πράξη, λαμπερό παράδειγμα ήθους, αγάπης, θάρρους και στάσης ζωής! Μια πράξη που δυστυχώς ούτε λογίζεται ούτε τιμάται κατά πως της πρέπει! Βλέπεις δεν είναι της μόδας τέτοια μοντέλα! Δεν πουλάνε! Ο λόγος για την Μαρία την Μαγδαληνή και τις άλλες μυροφόρες γυναίκες που πήγαν να μυρώσουν το σώμα του Ιησού Χριστού, κατά το έθιμο, παρά την σχετική απαγόρευση των Ρωμαίων, κόντρα σε Εβραϊκούς και Ρωμαϊκούς νόμους! «Μιμήτριες» μιάς Αντιγόνης που αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξη της!

Βασιλοπούλα η ηρωίδα του Σοφοκλή, η Αντιγόνη, αντιτάχθηκε στον Κρέοντα κι αψήφησε τον νόμο του από αγάπη στον αδελφό, σεβασμό στα ήθη και στο δίκιο! Μια χούφτα γυναίκες οι μυροφόρες, υπαρκτά πρόσωπα με ανύπαρκτα δικαιώματα, αψήφησαν  Ρωμαϊκούς κι Εβραϊκούς νόμους από αγάπη για τον δάσκαλο, σεβασμό στα ήθη και στο δίκιο!

Όπως είναι γνωστό, η γυναίκα κατά το Ρωμαϊκό δίκαιο εθεωρείτο res! Πράγμα, δηλαδή! Ένα τίποτα! Ανάλογη και χειρότερη ήταν και η θέση του Εβραϊκού νόμου!  Ο Ιησούς Χριστός ήταν εκείνος που αναβάθμισε, εξύψωσε και τίμησε την γυναίκα καθιστώντας την  Μ η τ έ ρ α  Θ ε ο ύ !

Αυτόν τον Ιησού, τον καταδικασμένο και σταυρωμένο ως κοινό εγκληματία, από Ρωμαίους και Εβραίους, αυτόν τον Μεγάλο Δάσκαλο βγήκαν να μυρώσουν οι μυροφόρες αψηφώντας τους Ρωμαίους φρουρούς του Παναγίου Τάφου Του!  Και μάλιστα τότε που και οι ίδιοι οι μαθητές του, άνδρες αυτοί, οι Απόστολοι, είχαν κρυφτεί, «διά τον φόβον των Ιουδαίων!» Όταν και ο ίδιος ο Απόστολος Πέτρος Τον είχε αρνηθεί τρείς φορές, από φόβο, οι μυροφόρες, γυναίκες αυτές, ατσαλωμένες από αγάπη, τόλμησαν ό,τι δεν τόλμησαν οι άνδρες!

Επιβράβευση αυτής της αγάπης, θαρρώ, πως πρέπει να λογίζεται η εμφάνιση του Ιησού Χριστού πρώτα στην Μαρία την Μαγδαληνή και ύστερα στους Αποστόλους μετά την Ανάσταση Του!

Για τούτη την τόλμη είναι που εκτιμώ και θαυμάζω τις μυροφόρες γυναίκες! Γιατί η πράξη τους αποτελεί στάση ήθους ζωής, προέρχεται από άδολη αγάπη και καταδεικνύει την δύναμη της αγάπης της γυναίκας, ή την δύναμη της γυναίκας, αν θέλετε! Μία δύναμη, που αν χρησιμοποιηθεί επ'αγαθώ, γεννά Θεό,- φωτεινό το παράδειγμα της Αειπαρθένου Μαρίας,- ενώ, αν χρησιμοποιηθεί επί πονηρώ, χάνει ο άνθρωπος τον Παράδεισο,- τραγικό το παράδειγμα της Εύας !-

Αυτή την δύναμη μας, γυναίκες, πως την χρησιμοποιούμε, άραγε, σήμερα; Ως Εύες ή ως Μαρίες; Μάννες, σύζυγοι, θυγατέρες, αδελφές, εμείς! Πως αγαπάμε;

Χρόνια Πολλά Γυναίκες! Εύες ή Μαρίες! Εσείς επιλέγετε!

Αναστασία Κανελλάκη

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.