Μνήμες του Πόντου στο Μουσείο Μπενάκη (από 9 Απριλίου και έως 25 Μαίου) 
Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, στο νεοκλασικό μέγαρο της οδού Κουμπάρη, παρουσιάζεται (από 9 Απριλίου και έως 25 Μαίου), η έκθεση "Εν Πόντω. Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920".

Η έκθεση παρουσιάζει επιστολικά δελτάρια (καρτ ποστάλ), φωτογραφίες και έγγραφα από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου, τα οποία χρονολογούνται από το 1890 έως το 1920 και ανήκουν στη συλλογή του Στέργιου Π. Θεοδωρίδη.

Πρόκειται για μια συλλογή, η οποία συγκροτήθηκε μετά από προσπάθειες είκοσι ετών και η πληρότητά της δίνει την ευκαιρία  η καθημερινότητα, η επικοινωνία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η θρησκευτική ζωή, το εμπόριο, οι ποικίλες δραστηριότητες και τα κτήρια της περιοχής του Εύξεινου Πόντου, να αποτελέσουν κομμάτια μιας ενιαίας αφήγησης του τόπου και της περιόδου.

Οι καρτ ποστάλ ήταν ένα δημοφιλέστατο μέσο επικοινωνίας στις αρχές του 20ού αιώνα και σπουδαίοι φωτογράφοι και καλλιτέχνες είχαν δημιουργήσει πολλές σειρές θεμάτων κατά παραγγελία των εκδοτών. Οσες κάρτες διεσώθησαν είναι αντικείμενο συλλογής και μελέτης. Η συγκεκριμένη συλλογή του Στέργιου Π. Θεοδωρίδη αγγίζει ένα ευαίσθητο κεφάλαιο του ελληνισμού και φωτίζει μία περίοδο ακμής του Πόντου.

* Εκθεση "Εν Πόντω. Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920". Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας. Διάρκεια 9 Απριλίου - 25 Μαίου.

www.kathimerini.gr

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.