Κοινωνικά

Τσουρέκι πολίτικο



ΓΙΑ 1 ΜΕΓΑΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
 Ή  2 ΜΙΚΡΑ


Υλικά


40 γρ.μαγιά νωπή

190 γρ.φρέσκο γάλα πλήρες + 40 γρ.επιπλέον,χλιαρό

2 αυγά+1 επιπλέον για επάλειψη

125 γρ.βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασια δωματίου κομμένο σε κομμάτια

680 γρ.αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι

150 γρ.ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

5 γρ.μαχλέπι

8 κρύσταλλοι μαστίχας κοπανισμένοι σε γουδί με λίγη άχνη ζάχαρη ,μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη ή τριμμένοι στο μούλτι,ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο

αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα.


Εκτέλεση


1-Σε ένα μπολ μικρό βάζουμε τα 40γρ.χλιαρό γάλα και διαλύουμε τη νωπή μαγιά μέσα σε αυτο.

2-Στον κάδο του μίξερ ρίχνουε τα στερεά υλικά,δηλαδή το αλεύρι,τη ζάχαρη και το αλάτι.

3-Προσθέτουμε τα 2 αυγά

4-το μείγμα της διαλυμένης μαγιάς και το υπόλοιπο γάλα 190γρ.

5-Ζυμώνουμε τα υλικά με το γάτζο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα έως ότου αναμειχθούν καλά.

6-Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ζύμωμα

7-Στην αρχή το μείγμα θα είναι αρκετά κολλώδες.Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι-.

8-Συνεχίζοντας το ζύμωμα θα δούμε ότι η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να συγκεντρώνεται γύρω από το γάντζο.Τότε είναι έτοιμη.

9-Προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και ζυμώνουμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη.

10-Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και τη βάζουμε σε μια λεκανίτσα.Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κ την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες,έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

11-Τη μεταφέρουμε σε έναν πάγκο εργασίας κ τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια,ώστε να φύγει όλος ο αέρας.

12-Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.Είναι προτιμοτερο να τα ζυγίσουμε για να είναι ίσα.

13-Πλάθουμε κάθε κομμάτι πρώτα σε μπαλάκια και έπειτα σε φιτίλια.Τα βάζουμε το ένα παραλληλα στο άλλο κ τα ενώνουμε στην κορυφή.

14-Τα πλέκουμε σε πλεξουδα κ τη βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου,πάνω σε λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης.

15-Το αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα να φουσκώσει.Ανακατεύουμ4 το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε το τσουρέκι,με προσοχή γιατί,αν το τρυπήσουμε θα φύγει ο αέρας και θα ''κάτσει''.

16-Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ κ ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170βαθ.για περίπου 40λεπτά,μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει κ να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.




TIPS:-    Εάν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά αντί για νωπή θα χρειαστούμε 10 γρ. Είναι όμως προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε νωπή για στα τσουρέκια και στις βασιλόπιτες δίνει τη χαρακτηριστική γεύση της μαγιάς.
-    Το τσουρέκι τυλιγμένο σε μεμβράνη, αφού κρυώσει, διατηρείται για περισσότερο καιρό φρέσκο. Μπορούμε επίσης να το διατηρήσουμε ψημένο και τυλιγμένο σε μεμβράνη στην κατάψυξη.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ &
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Αναρτήθηκε από : τον Αθανάσιο Κοντό

Μια παραγωγή 2014® Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.