Κοινωνικά

“Παστίτσιο Πατάτας”

Για τους λάτρεις της πατάτας...
“Παστίτσιο Πατάτας”

Υλικά
    7-8 μεγάλες πατάτες
    1 kgr μοσχαρίσιος κιμάς
    2 μεσαία κρεμμυδάκια
    1 πιπεριά κόκκινη (προαιρετικά)
    2 ντοματούλες τριμμένες
    250 gr pumaro
    4-5 μπαχάρια
    4-5 γαρίφαλα
    Λίγη κανέλλα
    Ελαιόλαδο
    Αλατάκι, πιπεράκι
Για την κρέμα...
    6 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα
    4 κ.σ. ελαιόλαδο
    5-7 κ.σ. φαρινάπ
    Λίγο μοσχοκάρυδο
    Λίγη κανέλλα
    100 gr τριμμένο τυρί Gouda


Εκτέλεση
Αρχικά βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό, ρίχνουμε τον κιμά, «ξεαφρίζουμε» και τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε στο Multi mixer τα κρεμμυδάκια με την πιπεριά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και τσιγαρίζουμε για 2-3 min. Ύστερα προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα,  ανακατεύωντας, και το pumaro. Τέλος ρίχνουμε το αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά, προσθέτουμε νεράκι και μαγειρεύουμε περίπου μισή ωρίτσα, μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα.
Εν τω μεταξεί έχουμε ήδη καθαρίσει τις πατάτες, τις κόβουμε λεπτές (πάχους περίπου 0,5 cm) σε σχήμα οβάλ, τις τηγανίζουμε με σπορέλαιο και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα ταψί διαστάσεων περίπου (26x34) cm τοποθετούμε τις μισές περίπου πατάτες σε μία στρώση, ύστερα απλώνουμε τον κιμά, πασπαλίζουμε με λίγο Gouda και από πάνω τοποθετούμε τις υπόλοιπες πατάτες σε μία ακόμη στρώση.
Σε αυτό το σημείο ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε 1 κ.σ. αλεύρι και με ένα σύρμα ανάδευσης ανακατεύουμε. Αμέσως προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύωντας, το μοσχοκάρυδο, την κανέλλα και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύωντας με το σύρμα διαρκώς μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 2/3 του Gouda. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε την πηχτή κρέμα πάνω στις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 2000C για περίπου 45 min μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Καλή σας όρεξη!

Aναρτήθηκε: από Αθηνά Κύρκου